Studietips - att läsa texter!

Jag tänkte tipsa om hur man på bästa sätt gör när man ska läsa facklitteratur, för att förstå det väsentliga!

1. Börja med att läsa översiktligt. Försök hitta strukturen i boken. Läs inledningen först och kolla därefter innehållsförteckningen. Det kan även vara bra att kopiera innehållsförteckningen för att ha brevid sig när man läser.
Kolla efter sammanfattningar, vissa böcker har dessa efter varje kapitel, andra har i slutet av boken.

2. Därefter kan du skumläsa. Börja med rubrikerna och mellanrubrikerna, de kan ibland ge dig en helhetsbild av boken, men läs inte allting nogrannt den här gången, utan skumma endast igenom.

3. Studieplaneringen. Du kan börja med att fråga dig själv: "vad är målet med den är kursen/uppgiften?" "vad är viktigt och vad är mindre viktigt?" "Vad kan jag redan?" I och med dessa frågor kan du lättare välja ut vilken del av litteraturen som är viktig att fokusera på.

4.Dag för dag planering. Gör en långtidsplan över när allting ska vara klart, men gör också en dag för dag planering, så du vet vad du ska läsa alla dagar. Bilder, faktarutor, diagrm och liknande har nästan alltid högt läsvärde, hoppa inte över dessa!
Texten som är markerad med fet,kursiv eller understruken r väldigt viktig.
De viktiga i kapitlen är första och sista delen, du kan hoppa över mittendelen nu om du vill.

5. Intensivläsning.  Vissa delar i boken kanske du känner dig helt färdig med, medan andra känns mer obegripliga. Läs då dessa mera nogrannt och ha gärna ett anteckningsblock till hands så du kan sammanfatta vad kapitlet har handlat om. Om det är din egen bok kan du också använda dig av överstrykningspennor när du hittar något som känns intressant och viktigt.

6. Använd post-it-lappar. Välj ut olika färger. Färg ett används till att markera hur långt man ska ha hunnit per dag. Skriv datum och sätt i de olika kapitlen för att markera vart du ska komma. Färg två används till att markera en viktig figur eller förklaring av något som du måste repetera senare. Färg tre sätts för att markera vart du befinner dig, används i bara ett exemplar. Färg fyra kan användas för avsnitt du finner svåra och som du har hoppat över för att återvända till senare.

Dessa tips passar nog bäst till de som pluggar på högskolan, men varför inte testa denna metod redan på gymnasiet, allt för att få in vanan tills man själv börjar med högre studier.

Imorgon kommer tips om hur man ska komma ihåg allt man läser.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0